Laktobacily - užitečné bakterie v našem těle

MUDr.Ladislav Knápek

Pokud se zeptáme - co řídí naše tělo - velká většina z nás odpoví mozek. Pokud bychom tuto otázku položili v některé asijské zemi - odpověď by mohla znít - břicho.
Je to tak - asijská medicína považuje břicho - především střeva - za místo, odkud je řízeno naše tělo.

Ale vraťme se do Evropy. Ať se nám to líbí nebo ne, střeva hrají v našem organismu jednu z nejdůležitějších rolí a tak přímo či nepřímo ovlivňují každou buňku v našem těle.
Teď se nechci bavit o trávení či vstřebávání potravy, ale o bakteriích, které jsou přítomné v našich střevech. A není jich málo - 1,5 kg nebo jinak - sto bilionů, tj. 10 x více než všech ostatních buněk v těle.
Bakterií je cca 500 druhů av zdravém těle převládají "dobré" bakterie nad "špatnými". Mezi dobrými bakteriemi převládají hlavně mléčné bakterie-laktobacily - nazýváme je probiotické bakterie (pro bios - pro život). Tyto bakterie umí měnit cukry na kyselinu mléčnou a další kyseliny. Tyto bakterie produkují množství enzymů, které přeměňují složky potravy na jednodušší látky, které později střevní sliznice přijme jako základ výživy pro všechny lidské buňky. Dále svým způsobem zlepšují činnost střev, zvyšují odolnost proti infekcím, tlumí účinek "zlých" bakterií ve střevě, odstraňují volné radikály ve střevě. Laktobacily umožňují produkci důležitých vitaminů, podílejí se na vstřebávání důležitých látek - vápníku, železa, a co je velmi důležité - svým způsobem se výrazně podílejí na imunitě člověka a prevenci alergických onemocnění.

Jinými slovy - bakterie mléčného kvašení ve velké míře rozhodují o tom, jaký bude náš zdravotní stav. A to počínaje od toho, jak

  • budeme či nebudeme unaveni
  • budeme snášet stres
  • a také jak budeme vypadat - jakou budeme mít kůži, pleť
  • a jak rychle budeme stárnout

A hlavně

  • jak často budeme či nebudeme nemocní - od obyčejných zažívacích problémů jako například nadýmání po průjem, zácpu... až po různé chronické střevní onemocnění, chronické záněty, alergická onemocnění, kožní onemocnění, plísňová onemocnění, u žen poševní výtoky...

U těhotných žen zase nedostatek laktobacilů ve střevě může rozhodnout o výskytu alergie jejich narozeného dítěte.
Ve svém důsledku mají laktobacily velký vliv i na to, zda onemocníme nebo neonemocníme nádorovým onemocněním - např.karcinomem tlustého střeva.
Ve střevě jsou také tzv. "špatné" bakterie. Ty tam patří a pokud je člověk zdravý, zvlášť neškodí. Pokud je vaše tělo nějakým způsobem oslabené, množí se a potlačí "dobré" bakterie a rozvine se nemoc.

Co pomáhá nárůstu "špatných" bakterií?

Je to špatná strava – jíme hodně sladkostí, bílého pečiva, přepálených tuků, hodně masa. Jíme málo ovoce, zeleniny, málo zakysaných mléčných výrobků. Jíme stravu těžko stravitelnou, jednostrannou či nevhodně zkombinovanou.Jíme nárazově, ve velkém množství najednou.

Dále nárůstu "špatných" bakterií pomáhá

Negativní vliv prostředí - znečištěné životní a pracovní prostředí, smog, prach, škodlivé látky v ovzduší...kouření, stres, přepracování

Antibiotika - hlavně širokospektrá - ty nerozlišují "dobré" či "špatné" bakterie, proto vybíjejí "dobré" bakterie, které drží na uzdě "špatné" bakterie, což vede k jejich přemnožení a přidávají se komplikace léčby - od únavy, malátnosti, průjmů až k plísňovým onemocněním...podobně působí chemoterapie při léčbě nádorových onemocněních.

Co z toho plyne pro náš každodenní život?

Tak jako se staráme o to, co naše tělo přijme - tak se budeme i cítit a vypadat a budeme trpět nebo netrpět nemocemi. A kde získáme dostatek probiotických bakterií, které jsou tak prospěšné pro naše tělo?

Základem je strava, která je bohatá na probiotické bakterie. Jsou to všechny zakysané mléčné výrobky - jako acidofilní mléko, biojogurty, brynza, neošetřené sýry. Je to prokázáno nejen vědecky, ale i ze života některých národů, kde zvýšená konzumace této potravy vede k nízké nemocnosti a dlouhověkosti.
Část mléčných bakterií se zničí v žaludku, kde je kyselé prostředí, takže se do střeva dostává už zredukované množství "dobrých" bakterií. Proto je třeba konzumovat tyto výrobky pravidelně a ve větším množství.
To se v dnešní hektické době nemusí každodenně podařit. Je možné proto chybějící laktobacily ve stravě doplnit vhodnými produkty, které se dají zakoupit v lékárnách. Jsou to speciálně připravené produkty v kapslích, kde jsou kultury aktivních zakysaných bakterií - laktobacilů - ve velkém množství.
Zde je však třeba pečlivě vybírat. Ne každý nabízený produkt splňuje podmínky, které jsou tak důležité pro naše tělo.

<< ZPĚT NA ČLÁNKY PRO ODBORNÍKY
Uvedená sleva se vztahuje na první nákup v eshopu www.swissnatural.cz a má platnost 30 dní od obdržení slevového kódu. Slevu nezle využít, pokud jste u nás v minulosti nakoupili.

Získejte slevu 50 Kč na první nákup Cena pro členy Swiss klubu